Ekskurzija II godine

Ekskurzija II godine

17/18. maj 2018.

 Dva prelepa majska dana, učenici II godine Srednje škole UŠĆE iz Beograda, proveli su u prirodi i obilasku pojedinih znamenitosti Srbije.

Prvog dana ekskurzije upoznali su se sa Jagodinom, Zavičajnim muzejem ovog grada, kao i popularnim Muzejem voštanih figura.

Zavičajni muzej Jagodine ima bogatu postavku, koja svedoči o burnoj prošlosti ne samo ovog grada, već i čitavog Pomoravlja. Smešten u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma, takođe spomenika kulture, Muzej čuva na desetine hiljada vrednih predmeta prirodnjačkog, arheološkog, istorijskog, etnološkog i umetničkog karaktera.

Sa druge strane, Muzej voštanih figura je novijeg datuma, jedan od šest muzeja u Evropi, a prvi u Srbiji sa likovima domaće istorije, od Svetog Save, do Koštunice i Divca. Pored izloženih figura, učenici su mogli da vide i originalne kostime, oružje, kopije retkih knjiga, makete manastira i ratne zastave.

Pre odlaska iz Jagodine, posetili smo i prelepo uređeno Đurđevo brdo, izletište u blizini Jagodine. Prvi dan ekskurzije završili smo obilaskom zadužbine srpske kneginje Milice, manastira Ljubostinje, u neposrednoj blizini Trstenika. Upravo u ovom svetom zdanju sahranjene su kneginja Milica, žena kneza Lazara, kao i monahinja Jefimija, koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile, zajedno sa drugim udovicama srpskih vlastelina, izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju.

Drugog dana ekskurzije đaci su uživali na Goču, da bi se posle spustili i do Vrnjačke banje. Prošetavši  Mostom ljubavi, Gradskim parkom, posetili su i jedan od brojnih izvora Vrnjačke Banje – izvor Jezero.

Vreme je brzo prošlo i jedva čekamo neko novo putovanje…

Srpski