Indija-danas i sutra

Indija-danas i sutra

16. novembar 2017. godine

Dok su učenici I godine Srednje škole UŠĆE u Trsteniku, potrudili smo se da učenici naše II godine ne budu zanemareni i takođe prisustvuju nečem zanimljivom.

U okviru nastavnih aktivnosti, kroz program Ambasadori govore, Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment, učenici i nastavnici Srednje škole UŠĆE, imali su čast da ugoste izvanrednu i opunomoćenu ambasadorku Republike Indije u Republici Srbiji, Njenu ekselenciju gospođu Narinder Chauhan. Tema gostujućeg predavanja bila je Indija – danas i sutra.

Nakon što joj je prof. dr Dušan Vasić, poželeo srdačnu dobrodošlicu i iskazao zahvalnost zbog posete našim obrazovnim ustanovama, uvažena ambasadorka je svoje izlaganje započela upoznavanjem svih prisutnih sa drevnom državom – Indijom.

Ovog hladnog novembarskog dana, gospođa Chauhan nam je donela duh indijskog naroda, mirise indijske kuhinje, oplemenjene bogatstvom indijskih začina. Osetili smo zvuke indijske muzike, igru i toplotu indijske duše.

Takođe, ambasadorka Indije nam je ukazala na to da Indija danas veoma ulaže u obrazovanje mladih, jer su svetski najpoznatiji matematičari, fizičari, hemičari, farmaceuti, lekari, stručnjaci u IT industriji, biznismeni, sportisti, muzičari – poreklom upravo iz Indije. Ipak, Indija i dalje ima problema sa siromaštvom, nepismenošću, korupcijom, bolestima i neuhranjenošću stanovništva. Poslednjih godina je preduzela niz dalekosežnih ekonomskih i drugih reformi, kojima je cilj da iskoriste ogromne ljudske, finansijske, rudne i industrijske potencijale, u svrhu postizanja i podizanja statusa svetske ekonomske, političke i vojne sile.

Zahvaljujemo se Nj.e. Narinder Chauhan na izdvojenom vremenu i na održanom predavanju. Našim učenicima je bila čast i zadovoljstvo što su danas prisustvovali ovom veoma interesantnom i inspirativnom događaju.

Srpski