Jednodnevni izlet Srednje škole UŠĆE (Avala-Jugovo-Smederevo)

Spomenik neznanom junaku

Učenici i profesori Srednje škole UŠĆE, 29.05.2017. godine, bili su na jednodnevnom izletu, u okviru redovnih nastavnih aktivnosti planiranih za ovu školsku godinu.

Izlet je bio planiran na relaciji Beograd-Avala-Sportsko-rekreativni centar Jugovo-Smederevo-Beograd.
Okupivši se ispred škole, uzbuđeni i srećni zbog predstojećeg kratkog puta, učenici i profesori, krenuli su put Avale.

Okupivši se ispred škole, uzbuđeni i srećni zbog predstojećeg kratkog puta, učenici i profesori, krenuli su put Avale.


Spomenik neznanom junaku Lepo, sunčano vreme pratilo ih je tokom čitavog puta. Na Avali su prvo posetili Spomenik neznanom junaku, gde su se učenici upoznali sa istorijskim okolnostima pod kojima je spomenik podignut.

 

Nakon toga popeli su se na velelepni Avalski toranj, odakle im je lepo vreme omogućilo da vide Beograd sa okolinom, sve do Fruške gore.
Sledeća destinacija bila je Sportsko-rekreativni centar Jugovo.
Nakon kraće šetnje po keju, putnici su se uputili ka Zavičajnom muzeju Smedereva, gde su imali prilike da se upoznaju sa stalnom izložbenom postavkom.
Inače, postavka Muzeja u Smederevu je zavičajnog tipa, a predmeti koji se u okviru postavke izlažu uglavnom su pronađeni na teritoriji Smedereva, ili su važna svedočanstva o prošlosti tog kraja. Vremenski period koji je prezentovan na izloženim predmetima veoma je veliki i hronološki obuhvata raspon od daleke geološke prošlosti, preko praistorije i pojave prvih ljudskih kultura, pa sve do sredine XX veka. Svi ti predmeti, uz pomoć žive reči kustosa, pružili su mogućnost našim učenicima i profesorima da, bar na trenutak, ožive prošlost i na tim temeljima kreiraju spoznaju o neponovljivosti i nepredvidivosti istorije.

Restoran GrandPoseta Smederevu, našim učenicima i profesorima, omogućila je i da se upoznaju sa tradicionalnom gostoljubivošću stanovnika ovoga grada. U prijatnom ambijentu Gradske kafane Grand, koja pripada Ekonomsko-trgovinskoj školi u Smederevu, naši učenici i profesori imali su prilike da uživaju u ukusnom ručku, koji su im spremili kulinarski tehničari, učenici te škole. Ovom prilikom im se još jednom zahvaljujemo na divnom gostoprimstvu, sa nadom da ćemo nastaviti saradnju.
Poslednja destinacija našeg puta bila je Smederevska tvrđava.

Smederevska tvrđava predstavlja najveće dostignuće srednjevekovnog srpskog vojnog graditeljstva. Tokom njene izgradnje sabrani su viševekovno iskustvo, umeće i znanje domaćih i vizantijskih majstora. Obilazeći tvrđavu i slušajući priče vezane za nju, prisutni su se upoznavali i sa istorijatom porodice Branković, koja je za vreme svoje vladavine učinila da Smederevo postane dinamičan politički, crkveni, kulturni, trgovački i ekonomski centar Srbije.

Puni utisaka učenici i profesori su se uputili ka Beogradu. S obzirom na to da naša škola shvata koliko je važno da se upozna svoja zemlja, da bi se poštovala tuđa, sa nestrpljenjem očekujemo neki naredni izlet, gde će se naši učenici upoznavati sa kulturom, tradicijom i prirodnim lepotama zemlje iz koje potiču.

Srpski