Regionalni sastanak koordinatora

Eko-škola i fakulteta
10.11.2016. godine, Paraćin


U Paraćinu, 10.11.2016. godine, održan je Regionalni sastanak koordinatora Eko-škola i fakulteta sa teritorije Republike Srbije. Tako je i naš Integrisani obrazovni sistem (IOS), kao obrazovna ustanova koja je na putu uključenja u program, bio jedan od učesnika.

Eko-škole i fakulteti međunarodni je program, u koji se školske i visokoškolske ustanove uključuju dobrovoljno i na taj način promovišu eko-obrazovanje, kao glavni element podizanja ekološke svesti, zarad bolje budućnosti generacija koje dolaze.

Celodnevni program započet je kratkom predstavom polaznika Predškolske ustanove Bambi iz Paraćina. U daljem programu skupa, predstavnici organizatora, predstavili su dosadašnje aktivnosti i napredak u radu na projektu Eko-škole i fakulteti. O postignutim rezultatima govorile su gospođa Aleksandra Mladenović - nacionalni koordinator programa i njen asistent - Milena Tabačević.

U izlaganju one su predstavile napredak programa od njegovog formiranja u Republici Srbiji (2012. godine), pa do danas. Do danas je više od 65 škola steklo status Eko škola, a na ovom skupu je Zelenu zastavu, status Eko škole, dobilo 15 škola. Zelene zastave novim Eko-školama dodelili su koordinatori škola, koje su na ovaj dan dobile priznanja o obnovi statusa Eko-škola.

Ovom prilikom su predstavljena su dva projekta, koje organizuju Tetra Pak i Tojota Global. Učestvovanje na ova dva projekta omogućava učenicima i studentima Eko-škola i fakulteta da se uključe i osvoje vredne nagrade, kako za sebe, tako i za svoju školu, a sve to pokazujući originalnost, individualnost i zainteresovanost za brigu o životnoj sredini, koja je sastavni deo svakog pojedinca.

U drugom delu dana, škole i fakulteti koji već poseduju Zelenu zastavu Eko škole, kroz kratke prezentacije i video forme prikazali su kako i na koji način motivišu svoje učenike da vode računa o životnoj sredini i izrastu u osobe koje će svoja ekološka znanja i umeća širiti među porodicom, prijateljima i društvu u kom žive. Sastanak koordinatora Eko-škola i fakulteta, pored dodele Zelenih zastava zamišljen jei zbog razmene mišljenja i iskustava učesnika, što je i realizovano.
Srpski