Tradicionalna poseta Green Fest-u

16. novembar 2018. godine

 

Učenici Srednje škole UŠĆE su treću godinu zaredom posetili Međunarodni festival zelene kulture – IX Green Fest.

U izlagačkom delu festivala učenici su posebnu pažnju posvetili izložbi Reciklaža igre, koja se sastoji od niza asemblaža, izrađenih od recikliranih dečijih igračaka. Izložba se bavi podizanjem svesti o neophodnosti reciklaže u savremenom društvu.

Ovom prilikom prisustvovali su i panel diskusiji – otvorenom razgovoru pod nazivom Gluvo proleće, čija je glavna tema bila Ptice hoćemo li primetiti kada neka ptičja vrsta zauvek nestane sa našeg neba ili kada njena pesma trajno utihne jednog proleća?

Panel diskusiju su vodili ugledni naučnici i ljubitelji ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Zavod za zaštitu prirode Srbije, ali i gospodin Maarten Hofman- menadžer za zaštitu vrsta, iz IUCN-ove Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Panel diskusija je našim učenicima bila posebno interesantna, jer je pažnja skrenuta na pticu orao krstaš – orla sa zastave i grba Republike Srbije. Ova vrsta je veoma ugrožena, jer je u Srbiji ostao samo jedan par, koji se iz godine u godinu gnezdi na našim prostorima.

Nadamo se da ćete da uživate u pratećim fotografijama i da sa nestrpljenjem čekate narednu nastavnu i vannastavnu aktivnost učenika naše škole.

 

Srpski