Čas srpskog jezika i književnosti u Muzeju Vuka i Dositeja

Čas srpskog jezika i književnosti u Muzeju Vuka i Dositeja
3.11.2017.

Čas srpskog jezika i književnosti u muzeju-zašto da ne? Učenici naše škole vole sve što je drugačije i nastavnici u Srednjoj školi UŠĆE se trude da svaki čas bude zanimljiviji i različit od prethodnog, kako bi i usvajanje gradiva bilo produktivnije.

Baš zbog toga smo rešili da gradivo u vezi sa velikanima naše kulture-Vukom S.Karadžićem i Dositejem Obradovićem čuju u kući, koja čuva uspomene na život i rad ove dve znamenite ličnosti.

Interesantna priča kustosa Muzeja vratila ih je u neko prošlo vreme, kada je borba za srpski jezik, pravopis i celokupni nacionalni identitet bila od presudnog značaja. Tada se menjala istorija.

Muzej Vuka i Dositeja je memorijalni muzej, posvećen dvojici velikana srpske kulture.

Zbirka posvećena Vuku starija je i bogatija, očuvana zahvaljujući njegovoj ćerki Mini, dok je zbirka posvećena Dositeju vrlo siromašna, zbog požara iz 1813, kada je stradala većina njegovih ličnih predmeta, pa je zbirka zasnovana na likovnim prikazima, ličnoj prepisci i pojedinim Dositejevim knjigama.

Sama zgrada Muzeja smeštena je u jednom od najstarijih delova Beograda i zajedno sa Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom, predstavlja arhitektonsko svedočanstvo dugovekovnog prisustva turske vladavine u Beogradu. Muzej se nalazi i najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta u prvoj polovini 18.veka.

Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti, zdanje Muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Vidimo se na nekom drugom času i na još nekom interesantnom mestu…

Srpski