Nastavna nedelja u Trsteniku (Dan drugi)

Nastavna nedelja u Trsteniku (Dan drugi)

 13-17. novembra

 Učenici Srednje škole UŠĆE iz Beograda i Trstenika obišli su još par znamenitosti u okolini, tokom nastavne nedelje u Trsteniku. Obilazak su nastavili posetivši Kruševac, nekadašnju srpsku prestonicu, gde su čuli o prošlosti, ali i o sadašnjosti ovog lepog grada.

Kruševac se nalazi u dolini Zapadnog Pomoravlja, na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Ekonomski je, administrativni, kulturni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga.

Kruševac je kao svoju prestonicu podigao knez Lazar, 1371. godine. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije, mesto iz koga se rukovodilo i koje je davalo inicijativu za organizaciju države.

Značajna saznanja o izgledu srednjevekovnog Kruševca i potpuniju sliku o životu koji se u njemu odvijao, pružila su obimna arheološka istraživanja kompleksa, obavljena od 1961. do 1971. godine. U prethodnom periodu od srednjevekovnih objekata bili su poznati crkva Lazarica, ostaci glavne kule sa delom bedema prema severu i neznatni tragovi zidova unutar samog kompleksa. Kao jedan od malobrojnih gradskih centara, Kruševac je pružio dragocen doprinos razvoju kulture i umetnosti ovog doba.

Glavna gradska kulaDonžon, danas očuvana u visini od oko 18 m (objekat je bio visok preko 20m), imala je odbrambenu ulogu, posebno kao poslednji otpor neprijatelju, koji je već prodro unutar zidina grada.

Učenici su posetili i Crkvu Lazaricu, koju sa pravom nazivaju biserom moravske arhitekture. Sazidana je u 14. veku, u slavu prvorođenog sina kneza Lazara i ujedno naslednika prestola- despota Stefana. Posvećena je arhiđakonu Stefanu, zaštitniku dinastije Nemanjića. Kao izuzetno ostvarenje srpske srednjevekovne arhitekture i nacionalne graditeljske baštine, crkva Lazarica je proglašena spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Obilazak su završili posetom Bagdali, brdu iznad Kruševca, poznatom i kao Slobodište. Reč Bagdala potiče iz turskog i označava mesto sa koga se pruža lep pogled.

Bagdala je prelepi zeleni ambijent, sa uređenim prostorom za šetnju i rekreativne sportove. Jedan je od sinonima Kruševca. Iako pruža mir posetiocima, Bagdala ima tužnu prošlost. Naime, za vreme nemačke okupacije Srbije, tokom Drugog svetskog rata, tu je streljano blizu 1.650 ljudi, uglavnom partizana, četnika i Roma.

 

Nastaviće se…

 

 

Srpski