Poseta Beldocs festivalu 2018.

Poseta Beldocs festivalu 2018.

11.05.2018.

 Zašto samo ne napraviš hit i ućutiš? – pitanje je kojim počinje dokumentarni film posvećen burnom životu i radu neobične britanske umetnice, tamilskog porekla Maje Arulpragasm, umetničkog imena M.I.A. Međutim, to je umetnica koja u površnom i ružičastom svetu popularne muzike i lažnog sjaja ne može da ćuti, već peva o realnim ljudskim i svetskim problemima, a i režira sama svoje spotove, koji uvek nose snažnu poruku. Ne plaši se osude javnosti i javno izražava svoje stavove, što je često koštalo i u ličnom, ali i u profesionalnom životu.

Učenici Srednje škole UŠĆE pogledali su film sačinjen od ličnih video – zapisa, koje su M.I.A. i njeni najbliži prijatelji snimali tokom proteklih dvadeset godina, beležeći njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera – imigranta do svetske pop – zvezde. Ne praveći kompromise, Maja je bez prekida snimala sebe tokom borbi koje je vodila sa muzičkom industrijom i mejnstrim medijima, dok su njen uspeh i slava rasli, pretvorivši je u jednu od najprovokativnijih i najkontraverznijih umetnica u popularnoj muzici danas.

Nakon filma oraganizovana je diskusija, tokom koje su đaci zaključili da je vrlo važno da u životu neguju kritičko mišljenje, nikad ne zaborave svoje poreklo, kao i da neprestano teže tome da spoznaju ko su zaista i čemu teže.

Srpski