Kad učenici osvajaju medalje

Kad učenici osvajaju medalje

Vrlo nam je važno kako učenici Srednje škole UŠĆE provode svoje slobodno vreme. Stalno im naglašavamo da će se škola jednog dana završiti, jer je, kao i većina stvari, prolazna stvar u životu, ali da su zato vaspitanje, odnos prema slobodnom vremenu, disciplina, zdrav način života nešto što će ih ipak pratiti kroz ceo život.

Zato smo uvek ponosni kada među našim učenicima imamo nekoga ko kvalitetno troši svoje slobodno vreme i odupire se mnogim lošim iskušenjima, koja okružuju današnje mlade osobe. Jedna od takvih đaka je i Kristina, učenica II godine. U poslednje vreme postiže lepe rezultate u jednom neobičnom i ne toliko popularnom sportu – Dragon boat-u. Posle škole vreme provodi na reci, vredno trenirajući na svežem vazduhu i družeći se sa ljudima koji imaju slična interesovanja. Ona nam je i približila ovaj vrlo originalan sport.

Dragon boat je sport koji simbolično povezuje drevnu kinesku tradiciju i takmičarski duh. Takmičenje podrazumeva trke u standardnim čamcima, koje pokreće 18 do 20 veslača, ili u malim čamcima sa 8 do 10 članova, ne računajući bubnjara i kormilara. Čamci su bogato ukrašeni glavom zmaja i repom. Nezaobilazan član posade je bubnjar. Svojim udaranjem u doboš proizvodi zvuke otkucaja srca zmaja, odnosno usklađuje tempo veslača. U ovom jedinstvenom sportu prvenstveno se mere timski duh i zajedništvo, a ne toliko kvalitet i napor pojedinca.

Dosadašnji trud Kristini se isplatio. Osvojila je zlatnu i srebrnu medalju na Trećem internacionalnom dragon boat festivalu, kao i zlatnu medalju na Četvrtom beogradskom dragon boat festivalu. Želimo joj mnogo uspeha u daljim takmičenjima…

Srpski