Nagradno putovanje-Ljubljana, Beč, Budimpešta

Zasluženo nagradno putovanje, osvojeno na konkursu Evropske unije u Srbiji, za najlepše fotografije evropske reke Dunav, pod nazivom Na lepom plavom Dunavu, započeto je 9. maja 2017.godine, na Dan Evrope. Naše tri učenice-Nevena, Kristina i Sara, sa svojom nastavnicom ekologije Danielom, uputile su se ka prelepim evropskim gradovima – Ljubljani, Beču i Budimpešti.

Nagradno putovanje-Ljubljana, Beč, Budimpešta

Dan u Ljubljani započele su obilaskom Gradske kuće – Gradska hiše, gde ih je ugostila gđa mr Simona Berden, viši savetnik za investicione razvojne projekte glavnog grada Slovenije, koja im je pričala o ekologiji i rešavanju ekoloških problema u Ljubljani, jer je ovaj grad, 2016. godine, bio proglašen za Zelenu prestonicu Evrope.

U nastavku dana posetile su Kuću eksperimenata – Hiša eksperimentov, gde su učenice mogle da samostalno izvode fizičke i hemijske eksperimente i tako interaktivno učestvuju, a sve sa ciljem da obrade određene prirodne pojave u laboratorijskim uslovima.

U Beču ih je dočekao lep prolećni dan. Ređale su se lepe slike ovog grada – građevine kroz dinastije, istorija kroz vekove: Srpska pravoslavna crkva u Grčkoj četvrti, prelepa Bečka katedrala, koja nikada neće biti završena, zbog krečnjačke strukture kamena, koji lako menja svoju strukturu pod dejstvom smoga i kiselih kiša, pa su rekonstrukcije veoma česte. Ova katedrala predstavlja duhovni centar Austrije. Sledeće što su obišle je stub Kuga, koga je podigao Leopold I. Predstavlja simbol borbe protiv ove bolesti, ali i zahvalnosti što je ova bolest iskorenjena, a Leopold je preživeo.

Nagradno putovanje-Ljubljana, Beč, Budimpešta

Četvrt Hofburg, obuhvata 550.000 km2, sa 18 prelepih parkova, Nacionalnu biblioteku na Josipovom trgu, Predsedničku vilu, Trg Marije Terezije, kao i Trg heroja, gde je pred II svetski rat – Hitler objavio aneksiju Austrije Nemačkoj.
Obišle su i velelepan dvorac Šenbrun.

Nagradno putovanje-Ljubljana, Beč, Budimpešta

Divan i sunčani dan završile su posetivši zgradu UN i Evropske unije, zgradu Međunarodnog razvojnog centra. Ovde smo bile gošće gospodje Hélène Masliah-Gilkarov (Public Participation & Communication ICPDR Secretariat). Do ovog susreta je došlo na obostranu želju, ali i asistenciju gospođe Dragane Milovanović, ispred Nacionalne direkcije za vode Republike Srbije.
Želja gospođe Helen je bila da upozna ove mlade ljude, autore izložbe.
U veoma srdačnom razgovoru, obećala je da će da poseti naš Integrisani obrazovni sistem, a u sledećem broju publikacije ove institucije “Danube Watch“, uslediće galerija fotografija, uz prateći intervju sa mentorkom- nastavnicom Danielom.
Drugi dan organizovana je poseta Prirodnjačkom muzeju i Dunavskoj kuli, gde je omogućeno panoramsko razgledanje okoline Beča.
Budimpešta-grad prelepih mostova, dvoraca i zamkova, bogate istorije i savremene arhitekture bio je sledeća destinacija.

Organizator putovanja potrudio se da osete dušu ovog lepog grada.

Bile su gosti Centralnog evropskog univerziteta, gde su imale priliku da se upoznaju sa njihovim radom, ali i da prezentuju naše obrazovne ustanove u okviru Integrisanog obrazovnog sistema. Domaćini su pokazali veliko interesovanje za naš rad, iskazavši želju za međunarodnom saradnjom. Nakon toga posetile su i Evropski omladinski centar.

Drago nam je što su se naše učenice vratile oduševljene i što su predstavile našu školu na najbolji mogući način.

Srpski