Naši učenici na prvom Naučno-stručnom skupu na temu: ,,Perspektive očuvanja i zaštite voda”

Naši učenici na prvom Naučno-stručnom skupu na temu: ,,Perspektive očuvanja i zaštite voda”

16. oktobar 2017. godine

Skup na temu ,,Perspektive očuvanja i zaštite voda” održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u prostorijama Integrisanog obrazovnog sistema za društvene i prirodne nauke.

Učenici naše škole imali su veliku čast i privilegiju da prisustvuju prvom po redu Naučno-stručnom skupu. Ovaj zanimljiv događaj održao se u svečanoj sali naših fakulteta i naše srednje škole, blizu ušća dveju prelepih reka, Save i Dunava. Tu svakodnevno gledamo kako se vodeni tokovi zagađuju, dok se mi, sa našim aktivnostima, svakodnevno trudimo da učinimo naše okruženje čistijim.

Na samom početku Skupa, prisutnim profesorima, gostima, studentima i učenicima Srednje škole UŠČE, obratio se osnivač Integrisanog obrazovnog sistema, prof. emeritus dr Života Radosavljević, ne krijući zadovoljstvo da je upravo on odrastao pored izvora izuzetno zdrave i lekovite mineralne vode-Mg Mivela, u blizini sela Veluće, pored Trstenika. U tako zdravoj prirodi, na izvorima lekovite vode, shvatio je šta znači zdrava voda. Prisutnima je poželeo dobrodošlicu i uspešan rad Skupa.

Zatim su usledila plenarna izlaganja. Pored izlaganja sa govornice, bilo je i direktnih video-uključenja iz dalekog Brizbejna u Australiji, Maribora u Sloveniji i Podgorice u Crnoj Gori. Na interesantan način autori su prikazali rezultate svojih istraživanja. Našim učenicima bilo je zadovoljstvo da čuju obrazloženja radova iz oblasti ekonomije, menadžmenta, ekologije, poljoprivrede i prava, jer sa pojedinim oblastima nemaju toliko dodira u srednjoškolskom obrazovanju. Zapaženo je bilo i izlaganje naših gošći iz Austrije i Hrvatske, koje su govorile o stanju velikih evropskih vodotokova, koji protiču kroz našu zemlju. Dobili smo izveštaje iz prve ruke o slivovima Dunava i Save.

Naše učenice drugog razreda, Sara, Nevena i Kristina, bile su veoma srećne, jer su se ponovo srele sa gospođom Helene Masliah-Gilkarov iz Beča, koju su upoznale u maju mesecu, tokom njihovog nagradnog putovanja kroz evropske gradove- Ljubljanu, Beč i Budimpeštu.

Naši učenici zahvalili su se gostima na dolasku i poželeli im srećan put, izrazivši želju da ponovo prisustvuju nekom narednom skupu i gostujućim predavanjima, gde će ponovo saznati nešto novo.

 

Srpski