Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi

Savindan – školska slava

Praznik Savindan proslavljen je i u Srednjoj školi UŠĆE.

Ovaj tako bitan praznik  je u crkveni kalendar upisan crvenim slovom: Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

Sveti Sava –  Rastko Nemanjić, je 14. januara 1236. godine (27. januara) okončao svoj ovozemaljski život i crkva je ustanovila da se ovog dana obeležava uspomena na život i delo svetog Save.

Mi, u Srednjoj školi UŠĆE, ovaj praznik proslavili smo onako kako dolikuje: himna, slavski kolač, sveća, posluženje, kolači i naravno domaćini i gosti. Domaćin slave Vanja (učenik drugog razreda) i domaćica Natalija (učenica prvog razreda) ugostili su svoje drugove i drugarice iz izdvojenog odeljenja Srednje škole UŠĆE iz Trstenika, koji su ovom prilikom izveli lepu predstavu posvećenu životu svetog Save.

Proslavu je uveličao i mladi virtuoz na trubi – Jakov Firez, učenik IV razreda Osnovne muzičke škole Kornelije Stanković. Ovoj svečanosti prisustvovali su i osnivači Integrisanog obrazovnog sistema za društvene i prirodne nauke, čiji je sastavni deo i naša škola. Našoj današnjoj svečanosti prisustvovao je i gospodin Michail Pappas, direktor prijateljske srednje škole iz Grčke, sa kojom ćemo ubrzo uspostaviti saradnju.

Nadamo se da ćete uživati u fotografijama koje opisuju deo atmosfere sa naše svečane proslave…

Srpski