JEDAN VEK OD VELIKOG RATA

JEDAN VEK OD VELIKOG RATA

7. novembar 2018. godine

Danas su svi učenici Srednje škole UŠĆE iz Beograda i Trstenika bili prisutni na Fakultetu za poslovne studije i pravo i Fakultetu za informacione tehnologije i inženjerstvo, osnivača naše škole. Imali su čast da prisustvuju pravom istorijskom času, posvećenom obeležavanju stogodišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu.

U okviru ove neverovatne istorijske tribine, učenici su od prof. dr Đukića – profesora istorije  na Vojnoj akademiji, čuli istinitu priču o naporima srpskih heroja za slobodu Srbije na Cerskoj i Drinskoj bici, zatim povlačenju srpske vojske preko Albanije i na kraju o proboju Solunskog fronta. Takođe, od renomiranih predavača i profesora sa naših fakulteta i sa Vojne akademije, đaci su saznali koji je bio geo-politički i strateški položaj Srbije tokom Velikog rata.

U drugom delu današnjeg dana naši srednjoškolci prisustvovali su kratkom performansu glumaca. Lepimir Ivanić (vojvoda Stepa Stepanović) i Boško Puletić (vojvoda Živojin Mišić) govorili su čuvene izjave i poruke navedenih vojvoda srpskoj vlasti i vojnicima, uključujući poruke i odluke maršala Francuske i počasnog vojvode srpske i jugoslovenske vojske Luj Franš- a d’ Eperea.

Sa uvidom u neverovatnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu nadljudsku snagu i preživljenu golgotu kroz koju su ti vojnici prošli, učenici su otišli kućama, ponavljajući čuvene reči vojvode Živojina Mišića: Ko sme – taj može, ko ne zna za strah – taj ide napred !

Srpski