Nastavna nedelja u Trsteniku (Dan peti)

Nastavna nedelja u Trsteniku (Dan peti)

13-17. novembra

Osvanuo je peti dan boravka u Trsteniku učenika Srednje škole UŠĆE iz Beograda. Druženje i učenje sa drugarima iz Trstenika bliži se kraju, ali mi smo sigurni da je ovo samo početak jedne lepe priče, koja će u budućnosti postati tradicija Srednje škole UŠĆE.

Nema više vremena za obilaske. Danas smo posvećeni nastavi, ali to ne znači da će nam biti manje zanimljivo. Saradnjom dve profesorke engleskog jezika iz Beograda i Trstenika-Slađane Mutavdžić i Marije Kezić, osmišljen je današnji čas- drugačiji od prethodnog. Učenici su na času uživali u projekciji filma na engleskom jeziku Take the lead ( Ulični tango ). Vežbamo slušanje, učimo nove reči, ali razmišljamo i o poruci koju film nosi.

Antonio Banderas je u glavnoj ulozi istinite priče o učitelju plesa, koji dobrovoljno podučava grupu delikvenata, iz čega se rađa nova disciplina. Na prvi pogled njima je nemoguće vladati. Ipak, njegova neverovatna predanost poslu, entuzijazam i energija uspevaju da probude i najindiferentnije među njima. Spajaju klasične plesne korake sa uličnim hip-hop stilom, što rezultira zanimljivom i neobičnom kombinacijom. Kroz ples im daje veliki motiv, koji do tada još nisu imali.

Iako je film vrlo zabavan, on ipak nosi dublju poruku, o kojoj su naši đaci diskutovali. Istaknuto im je da nam život često daje šanse za novi početak i da ih samo treba iskoristiti, a za to je jedino potrebna volja i spremnost da se promenimo. Film ima poruku i za profesore. Stalno treba da razmišljamo o tome koliki je naš uticaj na mlade ljude kojima predajemo. Koliko reči podrške i ohrabrenja mogu da promene nečiji život, da ga usmere na pravi put. Nije lako u današnjem vremenu nekome biti uzor i usađivati mu zdrav sistem vrednosti, ali je važno da se ne odustane. Odgovornost je i na roditeljima, ali i na školi. Toga su profesori Srednje škole UŠĆE itekako svesni.

Oprostili smo se sa našim drugarima iz Trstenika. Vidimo se sledećeg puta u Beogradu, gde ćemo preuzeti ulogu domaćina.

Srpski