Poseta učenika Međunarodnom festivalu zelene kulture – Green fest

U Domu omladine u Beogradu, 16.11.2016. godine tradicionalno održan je VII Međunarodni festival zelene kulture Green fest. Festival je mnoge zainteresovao svojim temama, koje nisu ostavile ravnodušnim učesnike, a ni posetioce. Mnogobrojne tematske projekcije ekološkog filma, predavanja i radionice za osobe svih uzrasta, značajne su za podizanje ekološke svesti, pre svega kod mladih.

Kako naš Integrisani obrazovni sistem u Beogradu predstavlja društveno-odgovornu obrazovnu instituciju, tako i naši učenici, studenti i profesori, prepoznaju značaj ekologije u vremenu u kojem žive.

Naši srednjoškolci izrazili su želju da posete ovaj festival, ali i da svojim prisustvom aktivno učestvuju u radu festivalskih, ekoloških radionica. Škola je obezbedila prisustvo ekološkoj radionici/predavanju na temu Nova otkrića o prirodi Srbije. U okviru iste, koju je promovisao Zavod za zaštitu prirode Srbije, organizovano je veoma interesantno predavanje. Ispred Zavoda, predavanje su održali mr Danko Jović i dr Dragan Nešić, a u okviru predavanja, ovi istaknuti stručnjaci su prikazali rezultate svojih speleoloških istraživanja, pogotovo istraživanja sistema Uvačkih pećina i Cerjanske pećine.

Prikazani rezultati za Cerjansku pećinu odnose se na istraživanja u periodu od 2011-2015. godine, ali istraživanja se nastavljaju i dalje. Tako je samo nekoliko dana pre predavanja dokazano da je Cerjanska pećina povezana sa Kravljanskom jamom, čime je dokazano da je pećina 15 kilometara dugačka, što je stavlja na drugo mesto po dužini u odnosu na sve pećine u Srbiji.

Rezultati istraživanja vezani su za ispitivanja živog sveta u Uvačkim pećinama (Baždarske, Ušačka, Ledena i Tubićka pećina).Međutim, najznačajnija je najava budućih istraživanja klisure reke Veljušnice (pritoke reke Uvac), gde postoji veliki broj speleoloških objekata. Teren je izuzetno nepristupačan, sa same vode mapirano je 5-6 objekata i ovi objekti do sada nikada nisu bili istraživani, tako da će u okviru istraživanja čovekova noga po prvi put kročiti u ove speleološke objekte.

S obzirom na to da je speleologija svojevrsna mešavina sporta, rekreacije i nauke, učesnici današnje radionice pokazali su veliko interesovanje za različite sportsko-rekreativne speleološke klubove i sekcije.
Srpski