Prva ekološko-rekreativna manifestacija

DAN ZA ZDRAVLJE SVIH REKA

PRVA EKOLOŠKO-REKREATIVNA MANIFESTACIJA
U subotu 3. juna 2017. godine Fakultet za poslovne studije i pravo, Univerziteta UnionNikola Tesla iz Beograda, organizovao je svoju prvu ekološko-rekreativnu manifestaciju Dan za zdravlje svih reka, a povodom Međunarodnog dana reke Save. Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republičke direkcije za vode i Međunarodne savske komisije.

 

Manifestaciju su podržali: JP Srbija vode, JP Gradsko zelenilo i JP Gradska čistoća. Sponzor manifestacije bila je i kompanija Rauch, čiji su proizvodi pomogli u osveženju svih prisutnih.

Manifestacija je organizovana kroz dve akcije. Jedna je bila – čišćenje priobalja reke Save, ali i same reke Save, na potezu od Starog železničkog, pa do Brankovog mosta. U ovoj akciji sakupljeno je više od 26 vreća sa otpadnim materijalom različitog porekla. Prikupljen i razvrstan otpad predat je radnicima JP Gradska čistoća. U našoj nameri da na dan reke Save, bar na jednom malom potezu učinimo našu lepu reku malo zdravijom, a okruženje sa priobaljem – lepšim, pomoglo nam je JP Srbija vode, koje nam je ustupilo čamac sa kompletnom opremom, da ovu akciju obavimo i sa teže pristupačne strane – sa vode. Rame uz rame, učenici naše srednje škole, asistenti i profesori, na čelu sa emeritusom prof.dr Životom Radosavljevićem, u dobrom raspoloženju, učinili su ovaj dan izuzetno lepim i korisnim.

U drugoj akciji su nam se priključili članovi biciklističkog udruženja Ciklonaut iz Beograda. Oni su, svojom biciklističkom rekreativnom vožnjom, po novobeogradskim biciklističkim stazama, na potezu Savski kej- Staro sajmište- Novi Beograd- Blok 45 i nazad, privlačili pažnju prolaznika i šetača. Na njihovim majicama je pisao naš slogan: Danas je Beograd čistiji, a naše reke zdravije, što je i bio cilj današnje manifestacije- da podizanjem svesti stanovnika Beograda o stanju u životnoj sredini učinimo naš grad lepšim.

Kada smo napuštali ovaj prostor na obali reke Save, iza nas je ostalo jedno malo parče čiste obale, onakve kakve zaslužujemo i mi, a i reka Sava.

Vidimo se na nekoj novoj obali, livadi ili ulici.

Srpski